انواع غذا های گیلان

aynaz iii aynaz iii aynaz iii · 1403/08/19 01:15 · خواندن 5 دقیقه

غذا های محلی گیلان

 

باقالاقاتق

شرط می‌بندم از هر کسی در مورد غذاهای رشتی سؤال کنید، باقلاقاتق را به شما معرفی می‌کند، حتی اگر خودش این غذا را امتحان نکرده باشد. از اسم باقلاقاتق می‌توان حدس زد که عضو اصلی آن نوعی باقالی است. بازیگر بعدی سیر است که یکی از اعضای همیشگی غذاهای گیلانی است و در باقلاقاتق هم خودنمایی می‌کند. تخم‌مرغ و شوید هم مکمل‌های این ترکیبات خوشمزه هستند. این غذای محلی ایران را می‌توانید هم به عنوان پیش‌غذا و هم با برنج به عنوان غذای اصلی نوش جان کنید.

 

 

میرزاقاسمی

یکی دیگر از غذاهای پرطرفدار خطه شمال میرزاقاسمی است. غذایی که از ترکیب جادویی بادمجان کبابی، گوجه، تخم‌مرغ و سیر به وجود می‌آید و می‌توان آن را همراه با نان تازه یا برنج کته نوش جان کرد.

اگر تابه‌حال این غذا را امتحان نکرده‌اید اما طرفدار بادمجان هستید، حتماً به میرزاقاسمی علاقه‌مند می‌شوید و به یکی از غذاهای محبوبتان تبدیل می‌شود. این غذا به‌قدری خوشمزه است که حتی کسانی که میانه خیلی خوبی با بادمجان ندارند هم هر از گاهی به‌خصوص در سفر به شمال آن را نوش جان می‌کنند.

 

 

سیر قلیه

خب تا به حال حتماً متوجه شده‌اید که گیلانی‌ها چقدر به حضور سیر در غذاهایشان پایبند هستند. آن‌قدر زیاد که حتی با برگ‌های سیر هم خورشت می‌پزند! شاید غذاهایی مثل میرزاقاسمی و باقلاقاتق را چشیده باشید یا اسمشان را به‌وفور در منو رستوران‌ها دیده باشید؛ اما احتمالاً کمتر نام سیر قلیه را دیده‌ یا شنیده‌اید.

مواد اصلی تشکیل‌دهنده سیر قلیه برگ سیر، لپه و گوشت مرغ است. آب نارنج، نمک، فلفل و زردچوبه هم طعم‌دهنده‌های اصلی این غذا هستند. سیر قلیه مثل خیلی از دیگر غذاهای گیلانی با برنج خورده می‌شود و نیازی هم نیست که نگران بوی سیر باشید، چون بعد از خوردن این غذا دهانتان بوی سیر نمی‌گیرد.

 

 

ترش تره 

خورشت ترشه تره یکی دیگر از غذاهای محلی و خوشمزه گیلان است که از ترکیب سبزی‌های معطر مختلف درست می‌شود. ترشه تره به‌نوعی یک غذای گیاهی محسوب می‌شود، چون برای پخت آن از گوشت یا مرغ استفاده نمی‌شود و به‌جای آن‌ها تخم‌مرغ حضور پررنگی دارد.

فوت‌های کوزه‌گری برای خوشمزه شدن این غذای گیلانی ادویه‌هایی مثل دارچین، سیر، آب‌نارنج یا آب‌غوره هستند و توصیه می‌کنیم در زمان اقامت در شمال از تجربه نوش جان کردن  این غذای لذیذ غافل نشوید.

 

خورشت الو مسما

آلو مسما از آن غذاهای اصیل ایرانی است که با طعم ترش و شیرینش دل خیلی از مسافران شهر گیلان را به دست آورده است. همان‌طور که از اسمش پیداست، این غذای خوشمزه بر پایه آلو تهیه می‌شود. این خورشت در دستور سنتی و اصیل با گوشت مرغ پخته می‌شود، اما امروزه آن را با گوشت گوسفند یا گوساله هم ترکیب می‌کنند. خورشت آلو مسمای گیلانی ترکیبی خوش‌طعم از آلو، قیسی، مرغ، شکر و زعفران است. این غذا از معدود غذاهای گیلانی است که در آن از سیر استفاده نمی‌شود، پس اگر به سیر حساسیت دارید یا طعم آن را دوست ندارید خورشت آلو مسمای گیلانی برای شما مناسب است.

خیلی‌ها این غذا را با طعم شیرین دوست دارند، اما گیلانی‌ها آن را ترش و ملس می‌پزند. این خورشت به عنوان غذای اصلی در مهمانی‌ها و مجالس مهم سرو می‌شود.


 

 

فرنی فشکل 

در ابتدای این مقاله گفتیم که یک غذای واحد، در هر شهر ایران به شکل متفاوتی درست می‌شود و دسرهایی مثل فرنی هم از این قضیه مستثنا نیستند.

فرنی فشکل یک دسر سنتی گیلانی است که برای تهیه آن از شیره برنج سابیده شده استفاده می‌شود و فشکل درواقع به معنی برنج سابیده شده است. سایر بازیگران این دسر خوش‌طعم شیره انگور یا خرما، هل، شکر و گلاب هستند. فوت کوزه‌گری این فرنی این است که هرچقدر بیشتر در یخچال بماند لذیذتر می‌شود.